En snabb, enkel & kanongod lunch i min ensamhet innan jobbet kallar.
Vill bara sovasovasova.
Jag & min kollega Sara har fixat ihop "bak-fredag" på jobbet där man får skriva upp sig ett datum (en fredag) som passar och sedan baka till alla kollegor! Idag var det alltså min tur och jag bakade igår. Jag ville göra något så sockerfritt som möjligt (har 2 sockerfria veckor, klarat 1 av dem) och hittade detta fantastiska recept. Har aldrig gjort det innan och var liiite skeptisk till dadlarna men herre vad gott det blev!
Du behöver:
1 dl nötter (jag tog cashew)
5 dadlar
4-5 msk kakao
1 tsk kokosolja
50 - 100 gram 90% mörk choklad
1 tsk vaniljpulver
2 msk kokosmjöl
1 dl vatten (eller mindre)
Kokos
Hallon
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa nötterna till ett fint mjöl i en mixer.
Mixa sedan dadlarna till en smet (OBS, väldigt svårt då de är ganska kladdiga, kan behövas lite vatten.)
Mixa mjölet & dadlarna till en smet.
Smält kokosoljan, blanda i en skål med kakaon, den smälta chokladen, vanljpulvret samt kokosmjölet.
Blanda detta med nöt - & dadelsmeten tills det blir jämt - tillsätt vatten om smeten blir för kompakt att blanda.
Beroende på hur smeten blir å kan du antingen rulla små bollar i kokos och lägga på en plåt och trycka ner hallon i den eller (om smeten blir för kladdig som min blev) så kan du lägga smet i små formar, strö lite kokos över och sedan tryka ner hallon i dem. In i ugnen tills hallonen ser ut att ha smält lite. Klart!
Förvaras i kyl/frys.
HUR GOTT SOM HELST!!!!!
MÅSTE bara tipsa er om detta bröd jag gjorde förra veckan. Kan vara det GODASTE jag ätit - man behöver inte ens ha pålägg och då är det verkligen inte dåligt!
Receptet för 2 limpor:
4 dl fibehravregryn
7 dl dinkelmjöl fullkorn
1,5 dl vetegluten (kan ersättas med annat mjöl, jag tog vetemjöl)
1,5 dl vetekli
1 skopa bake pro-protein (kan uteslutas, jag gjorde utan)
2 dl krossade linfrön
2 dl russin eller aprikoser
2,5-3 dl hackade hasselnötter & valnötter
4 tsk bikarbonat
3 tsk salt
1 liter naturell yoghurt eller filmjölk 3%
2 ägg
3 dl riven morot
5 msk agave sirap (jag glömde ha i sirap men det behövs absolut inte!)
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda de torra ingredienserna ordentligen i en stor (med betoning på stor). Tillsätt därefter resterande och blanda till en kletig deg. Smörj en brödform med smör och täck med sesamfrön. Grädda längst ner i ugnen i 1 timme & 20 minuter.
Brödet ska vara nästan torrt i mitten. Låt svalna på galler innan du skär i det. Ät & NJUT!